A home for the arts

In Amsterdam, the i29 architects' project for a couple's private home revolves entirely around the works of art held within

Home for the Arts, Amsterdam
Home for the Arts, Amsterdam
DATA SHEET

Interior design: i29
Furnishings: re-used
Kitchens: Franke, Quooker, HPL
Lighting: Modular, Toss b
Bathrooms: LG Hi Macs, Clou, Grohe, Villeroy & Boch
Flooring: Bolidt
Switches: Jung
Walls: Mosa, Querkus
Photo credits: i29 / Ewout Huibers

“Working on renovations of ‘monumental’ properties gives us the chance to reuse qualities from the past in the present, but developing new building structures means learning to look ahead and grapple with the future. Both perspectives inspire us to get the best from every challenge,” say the i29 interior architects. The challenge that the Dutch studio undertook for the project of a couple’s private home in Amsterdam involves both realms at the same time and then goes even further.

The starting point for the 180-square-meter apartment, located in a former industrial area in the north of Amsterdam, was shaping the interiors according to the many works of art to be displayed within, reflecting the passions of the owners, a writer and an art collector.

The open loft space with no fixed layout and a double-height ceiling gave the architects the chance to develop “out of the box” design thinking and create a completely customized and bespoke interior. This was a progressive undertaking, with the client’s full collaboration, expressed with an aesthetic simplicity that incorporates quality, efficiency and creativity.

A series of dramatic double-height open cabinets and modules visually connect the two levels of the apartment and elegantly conceal the staircase leading to the upper level. The mezzanine, one bathroom, two bedrooms and an office space are raised, all progressively and connected discreetly by an open corridor.

Connected on the ground floor there is also the entrance; the living room with the large sofa in shades of green and the lights by Modular and Toss b; and the kitchen finished with a combination of wooden surfaces and units glass shelves, combined with equipment by Franke and Quooker. As a whole, the spatial design is intentionally restrained and linear, contrasting with the colorful artworks, which are highlighted in a balance of empty and full space.