As sustainable as a petal

Luminous and acoustic comfort is the key factor in the architecture of Twist, the project for offices in Paris designed by Studio Odile Decq. A goal achieved thanks to Luceplan, the technical lighting partner, and the Pétale model

Pétale by Luceplan for Twist. Photo © Roland Halbe
Pétale by Luceplan for Twist. Photo © Roland Halbe

Hundreds of Pétale suspension lamps in the circular version inhabit not only the offices, but also the meeting rooms, dining hall, entrances and places of circulation – in short, all the spaces of Twist, the new complex of work units in Paris, created by Studio Odile Decq.

We have to start with this accessory in order to define the essence of the project, because it is the foundation of the entire design. An eco-responsible approach, the psycho-physical wellbeing of workers, and the necessary luminous and acoustic comfort, form the bases of the creative process for the design of the spaces and their use, all formulated together with the architecture itself.

Pétale by Luceplan for Twist. Photo © Roland Halbe
Pétale by Luceplan for Twist. Photo © Roland Halbe

This is why Odile Decq has chosen to distribute the Pétale suspension lamp in the air, a product of her own design for Luceplan, featuring high-tech performance. Used as a true suspended ceiling, its body with a fluid, organic form is composed of a sound-absorbing panel covered in white flameproof fabric that captures noise, diminishing reverberation while at the same time spreading soft white light, thanks to a dome in polycarbonate that contains the optical devices.
The result is an environment that does not generate stress, and fosters great clarity of speech.

The theatrical multitude of Pétale lamps is also visible from the outside, thanks to the completely transparent and slightly recessed façade of the building, which also offers glimpses of the vertical winter gardens, as well as the movements and normal activities during working hours. This dynamism is further reflected in the architectural volume, composed of three parts positioned in such a way as to create an overall image of twisting – hence the name of the project.