The staircase, a team project

Fontanot, in collaboration with Rome’s Westway Architects, has created a special custom-built staircase for the Milanese offices of the Santa Margherita wine group. Innovative aesthetic and functional details developed within a period interior with a modern flare

Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects

The new Milanese headquarters of the Santa Margherita group – one of the largest Italian wine producers in terms of turnover – are striking in their simple elegance and in the aesthetic purity that solemnly maintains the historic features of the building through a modern reinterpretation of the interior spaces.
The original decorative details were enhanced, including the wooden coffered ceilings and the painted ceilings with relative frescoed friezes, and the significant height of the spaces was amplified using design techniques that created new views and new alignments.

Garden headquarters of the Santa Margherita group
def
Headquarters of the Santa Margherita group
Headquarters of the Santa Margherita group

The rooms open wide into other rooms, and a double contrast – also in terms of colour – is articulated in the space in a delicate sequence which makes use of transparencies and vertical connections. Such is the case for the special stairway created by Fontanot, in collaboration with the Westway Architects studio: an ultramodern invention that leads to a glass mezzanine from where it possible to see the entrance to the offices.

Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects

The special feature of this square staircase is its sheet metal tread and the raised footplate made from the same material used on the first two stairs, picking up the colour of the wood boiserie on the perimeter walls.
The white stairs, in chromatic continuity with the wall to which they are partially connected, bordered by the transparent parapet that is flush with the wall, spiral around a fulcrum, culminating in the “ex novo” constructed mezzanine, which once again pairs the transparency of the glass with the functionality of the wood beneath the closets.

Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects
Scala creata da Fontanot, realizzata in collaborazione con lo studio Westway Architects